Herec a moderátor PETR VACEK (51) ztvárnil už řadu nejrůznějších rolí. Tu, ve které se představil na náměstí Míru, hraje velice zřídka. Stal se totiž na nějaký čas pikolíkem, nebo lépe řečeno „nalévačem“ polévky.
Kupodivu mu to docela šlo. „Loni jsme servírovali gulášovku, letos s kolegy z Divadla Na Jezerce nabízíme rajskou. Není to ovšem moje dílo, i když kuchtík jsem zdatný, ale věnují ji kamarádi z nedaleké restaurace. Každý, kdo má zájem porcičku dostane a zaplatí tolik, kolik bude chtít. Výtěžek ze 120 porcí, které jsou k disposici, jde, jak jinak, než na charitu. Jsme tu jako součást dobročinného bazaru neziskové organizace Letní dům a je to jeden ze způsobů financování jejich aktivit ve prospěch dětí z dětských domovů a rodin v tíživé sociální situaci,“ vysvětlil Petr a s celou divadelní partičkou pokračoval v servírování.
Na akci nemohl chybět ani principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský s manželkou Miluší Šplechtovou a dcerou Kristýnou. „Velice rádi se téhle akce účastníme. A není to jen o tom, že se tu nalévá polévka, ale i další členové našeho souboru přicházejí se svou trochou do mlýna. Manželka třeba upekla štrúdl, Kristýna cuketový dortík a nějaké doma vytvořené pochoutky donesly i Denisa Pfauserová či Tereza Němcová,“ pochlubil se aktivitou svých oveček principál.
A čím přispěl konkrétně on sám? „Já? Taxislužbou, všechny jsem sem dovezl. O pochutiny se postarala manželka s dcerou, ovšem ne že bych já byl kuchařský antitalent, ale vařím podle nálady. Když se pustím do tvorby, otevřu si lahvičku vína, udělám kolem sebe hrozný binec, ale výsledek je vždy skvělý. Mou kuchařskou vlajkovou lodí je toskánské rizoto. To obsahuje nejkvalitnější rýži, nesmějí chybět pravé hříbky, samozřejmě sedmička kvalitního suchého vínka, slanina a několik dalších ingrediencí. Ty vyjmenovat nemůžu ne proto, že bych to tutlal, ale prostě jsem je zapomněl. Na tuhle pochoutku jsem náležitě pyšný,“ svěřil se Jan Hrušínský a provedl obhlídku svého ansámblu, zda se někdo neflinká. A úsměv na tváři prozradil, že všichni svou mimodivadelní činnost berou zodpovědně a s chutí.
Foto: Herminapress