Havlová s Kocábem vzpomínali nad unikátní knihou Osudové chvíle Československa

Na vernisáž výstavy Osudové chvíle Československa – obrazový příběh století v Křižíkově chodbě Staroměstské radnice, uspořádané k stému výročí vyhlášení samostatného československého státu, dorazila bývalá první dáma, herečka Dagmar Havlová s malým zpožděním. Pracovní povinnosti jí neumožnily, aby si v klidu a pohodě prohlédla všechny vystavené fotografie, ale jak uvedla, s návštěvou výstavy počítala a nenechala si její prohlídku ujít.

Přestože jí čas tlačil, splnila svůj slib, který dala organizátorům a spolu s Michaelem Kocábem byla v rámci akce kmotrou publikace zachycující dramatické zvraty století, která nese stejný název jako celá výstava.

„Tak tuhle knížku jsem si prohlédla a mám díky ní pocit, že obrazem nebo fotografií se dá leckdy říci mnohem víc, než slovem. Je to velice vydařené dílo a těším, že doma v klidu se jí budu věnovat mnohem víc. A víte, moc bych si přála, aby jí doma měla každá rodina. Je potřeba si minulost připomínat,“ uvedla po křtu knihy Dagmar Havlová.

Michael Kocáb si naopak výstavu, která obsahuje na 300 fotografií od jednapadesáti autorů, dost zevrubně prohlédl a zalistoval i v publikaci.

„Myslím si, že se tahle výstava i knížka hodně povedly. Obsahují i některé fotky, které ještě nikdy nebyly uveřejněny a připomínají takové základní milníky našich dějin od první světové války po současnost. Já jsem si výstavu skutečně prohlédl se velkým zájmem a myslím si, že by měla být skoro povinnou pro školáky, protože to, co nabízí ke zhlédnutí a vnímání historických skutečností, to se málokdy vidí. Zažili a prožili jsme si mnohé a je potřeba z historie čerpat a také se z ní poučit,“ řekl Michael Kocáb.

Slavnostní vernisáž výstavy byla ukončena československou hymnou v podání Spirituál kvintetu. Výstava ve Staroměstské radnici potrvá do 11. listopadu.

Foto: Herminapress

reklama

reklama